Gratis verzending vanaf € 60,- | Voor 20.00 besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis shakebeker vanaf een bestelling van € 75,-

Waarom zijn plantaardige eiwitten beter dan dierlijke eiwitten (5 voordelen)?

Wil jij weten waarom plantaardige (te halen uit veganistisch voedsel) eiwitten beter voor je lichaam zijn dan dierlijke eiwitten? In dit artikel bespreken wij de vijf grote voordelen!

1.     Plantaardige eiwitten bevatten een hogere verscheidenheid aan voedingstoffen

De bronnen voor plantaardige eiwitten bevatten een hogere verscheidenheid aan voedingsstoffen dan dierlijke eiwitten. Dit komt omdat, dierlijke eiwitten worden gewonnen uit vlees, vis, gevogelte en zuivelproducten. In deze voedselbronnen zitten over het algemeen een hoger percentage eiwit, maar voor de rest geen tot zeer weinig vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten. Om nog maar niet te spreken over het percentage calorieën, cholesterol en verzadigde vetten in dierlijke eiwitten (BeyondMeat, 2015).
Daarentegen worden plantaardige eiwitten gehaald uit zaden, granen, noten peulvruchten, groenten en fruit. Dit zijn voedselbronnen die juist bomvol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels zitten. (N. Bosman, 2020)!

Zo bevatten zaden, noten en peulvruchten naast eiwitten en koolhydraten over het algemeen (Noten, Zaden en Pitten, 2019):
Vetten                 > Omega 3 en 6
Mineralen           > Magnesium, zink, mangaan, foliumzuur, koper, kalium
Vitaminen           > Vitamine E

Granen bevatten op hun beurt vooral de volgende voedingsstoffen (Voedingscentrum, Granen en graanproducten, 2021):
Koolhydraten, eiwitten en vezels
Mineralen           > Jodium, ijzer, calcium fosfor, kalium, magnesium en zink
Vitaminen           > Thiamine (B1), niacine (B3) en folaat (B11)


(Klimaatplein, 2018)

Groenten en fruit zijn tot slot hele brede begrippen.
De hoeveelheden voedingsstoffen kunnen enorm verschillen tussen de verschillende soorten groenten en fruit. En zelfs binnen dezelfde soort(en) kunnen verschillen bestaan. Vaak is dit volledige afhankelijk van klimaat, ras, bodem, bestemming en nog tal van andere varianten  (Voedingscentrum, Groente, 2021).

Groenten

Voedingsstof(fen)

Spruitjes, gele en rode paprika

Vitamine C

Worteltjes, koolsoorten, donkergroene bladgroente

Vitamine A

Groene bladgroente

Foliumzuur

Groene groente

IJzer

Groene groente

Koolhydraten

Groene groente

Vezels

Avocado

Gezonde vetten

 

Fruit levert over het algemeen weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Tot slot levert fruit ook koolhydraten, voornamelijk in de vorm van fruitsuiker(s) (Voedingscentrum, Fruit, 2020).

 

Fruit

Voedingsstof(fen)

Zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbei

Vitamine C

Banaan, meloen, kiwi, gedroogd fruit (krenten en rozijnen)

Kalium

Bijna elke fruitsoort

Koolhydraten, vezels  en bioactieve stoffen

Kokos

Verzadigde vetten

 

2.     Lager risico op hart- en vaatziekten

We ontkennen niet dat sommige soorten vlees nuttige voedingsstoffen zoals, eiwit, vitamines-B en ijzer bevatten. Maar als je veel vlees eet, kan dat juist slecht zijn voor je gezondheid. Vooral het eten van bewerkt- en rood vlees (in de ‘’Westerse industrie’’ meer regelmaat dan uitzondering) hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Zo stelt het Voedingscentrum dat het eten van rood vlees (100 tot 120 gram per dag) samen hangt met (Voedingscentrum, Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu?, 2020):

- 10% hoger risico op beroerte
- 10% hoger risico op darmkanker
- 15% hoger risico op diabetes type 2
- 20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft zelfs een nog sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout.

Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ander plantaardig voedsel verlaag je het risico op verschillende ziekten.

3.     Plantaardige eiwitten bevatten geen lactose (en vaak ook geen gluten)

Lactose en lactose-intolerantie
Redelijk veel mensen kunnen lactose, wat overigens niks anders dan melksuiker is, niet of niet volledig verteren. Wanneer dat bij het gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melkproducten klachten geeft, spreken we zelfs van lactose-intolerantie.
De reden dat het lichaam de lactose niet of niet volledig kan verteren is, omdat het lichaam dan te weinig lactase aanmaakt. Lactase is een enzym dat in de darmwand van de dunne darm wordt gemaakt (Voedingscentrum, Lactose-intolerantie, 2020).
Bij de geboorte heeft elke zuigeling voldoende lactase om de lactose in moedermelk of zuigelingenvoeding goed te verteren. Echter neemt dit na het derde levensjaar bij maar liefst 80% van de bevolking af. In West-Europa heeft 30 tot 50% van de volwassen een heel lage of zelfs geen productie van lactase in de darm. Wanneer dit het geval is ontstaat er bij het consumeren van lactose vaak een onzuivere huid.
Het voordeel van plantaardige eiwitten is dat deze nooit melksuikers en hierdoor dus ook geen lactose bevatten.

Geen gluten
Daarnaast bevatten veel plantaardige eiwitten, behalve bepaalde granen ook geen gluten. Gluten zijn alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie. Indien mensen met coeliakie gluten nuttigen ontstaan er voornamelijk ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm (Voedingscentrum, Coeliakie (glutenintolerantie), 2020).
De meeste plantaardige eiwitshakes zijn zowel lactose als glutenvrij. Zo ook de vegan protein van Vegan Fit Factors welke is gemaakt uit 50% rijsteiwit en 50% erwteiwit.

4.     Dierlijke eiwitten effectiever voor opbouw van spieren dan plantaardige eiwitten is een fabeltje!

Veel mensen en studies verkondigen dat dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren bevatten dan plantaardige eiwitten of dat als je plantaardig eet je niet alle essentiële aminozuren kan binnen krijgen. Volgens ons is dit een fabeltje.
In principe bestaan zowel dierlijke- als plantaardige eiwitten uit dezelfde aminozuren. Het verschil zit hem echter in het aantal aminozuren. Plantaardige eiwitbronnen hebben an sich vaak niet de ideale aminozuursamenstelling (Leber, 2020).
Door verschillende soorten plantaardige eiwitten te combineren komt het lichaam gewoon aan de essentiële aminozuren. Daarom raden wij een combinatie van verschillende plantaardige eiwitbronnen aan. Ook om het feit dat je op deze manier verschillende soorten  vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt (punt 1).

5.     Plantaardige eiwitten zijn op allerlei vlakken beter voor onze planeet

No animals are killed
De voornaamste reden dat plantaardig eten beter is voor onze planeet is natuurlijk om het feit dat we hiervoor geen dieren hoeven te doden. Maar niet alleen het NIET doden van dieren is beter voor onze planeet. De afgelopen eeuw heeft er namelijk een enorme stijging plaatsgevonden omtrent de commerciële veeteelt en visvangst. Deze commerciële economieën hebben op hun beurt gezorgd voor enorme toename van het gebruik van drinkwater, ontbossing en broeikasgassen (veeteelt) en een enorme toename van plasticafval, in de vorm van visnetten, en uitstoot van CO2 door schepen (visserij). Om je een nog beter beeld te geven bij de enorme nadelen die de gigantische economie, die commerciële visserij wordt genoemd, met zich meebrengt willen we je adviseren om de Netflix documentaire Seaspiracy te kijken (Tabrizi (Netflix Original), 2021).


(Tabrizi (Netflix Original), 2021)

CO2-uitstoot
Plantaardige eiwitten zorgen voor veel minder klimaatbelasting. Zo is de CO2-uitstoot 1 kilo per kilo bonen, terwijl dat voor 1 kilo rundergehakt 19,4 kilo is. Dat is dus bijna 20 keer zoveel! Vlees is zo belastend, omdat voor 1 kilo vlees al 5 kilo plantaardig veevoer nodig is. Om dit veevoer te maken, is er veel water, energie en land nodig (MilieuCentraal, 2021) (Zo-kan-het-dus-ook, 2021).

Klimaatwinst
Je kunt je dus voorstellen dat als we minder vlees eten, we ook minder water verspillen, het milieu minder belasten en we minder dieren hoeven te houden. En dat betaalt zich uit in klimaatwinst: eten we meer plantaardige dan dierlijke eiwitten, dan kunnen we maar liefst 25% van de klimaatdoelstellingen halen die ons land zich tot doel heeft gesteld. Dat komt omdat de productie van vlees, melk en kaas zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, maar ook veel vraagt van onze bodem, en het land. En daar moeten we, met een groeiende wereldbevolking, zuinig mee omgaan (Zo-kan-het-dus-ook, 2021).

Kleine verandering > groot verschil. Eén dag in de week geen vlees.
We verwachten echt niet dat iedereen die nu dagelijks dierlijke eiwitten eet morgen opeens vol vegan is. Maar dat vragen we ook helemaal niet. Elke vegan is begonnen met een keertje minder vlees of vis in de week. Wordt vervolgens vaak vegetarisch, waarna in een later stadium pas ‘’fully vegan’’ volgt.
Maar ook als je jezelf voorlopig geen vegetariër of veganist ziet worden kan je het verschil maken!
Wist je dat als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, je 750 liter aan water en 587 kilometer aan CO2-uitstoot bespaart? In je eentje kun je dus al een groot verschil maken (Zo-kan-het-dus-ook, 2021).

Bibliografie

BeyondMeat. (2015, mei 19). Plant Proteins and Meat Proteins: What's the difference? Opgehaald van Beyond Meat: https://www.beyondmeat.com/whats-new/plant-proteins-and-meat-proteins-whats-the-difference/#:~:text=In%20terms%20of%20components%2C%20there,these%20amino%20acids%20is%20different.&text=But%20it%20is%20true%20that,all%20the%20essential%20amino%20acids.

Klimaatplein. (2018, september 18). Klimaatneutraal ondernemen? Bied meer plantaardig voedsel in de bedrijfskantine. Opgehaald van Klimaatplein: https://www.klimaatplein.com/klimaatneutraal-ondernemen-bied-meer-plantaardig-voedsel-in-de-bedrijfskantine/

Leber, L. (2020). Effectief spieren opbouwen: plantaardige of dierlijke eiwitten? Opgehaald van Foodspring: https://www.foodspring.nl/magazine/plantaardige-of-dierlijke-eiwitten#:~:text=Plantaardige%20prote%C3%AFne%3A%20spieropbouw&text=Als%20je%20er%20op%20let,een%20gezond%20en%20evenwichtig%20eetpatroon.

MilieuCentraal. (2021). Bewust eten. Opgehaald van MilieuCentraal: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/bewust-eten/

  1. Bosman. (2020, juni 24). Waarom zijn plantaardige eiwitten beter dan dierlijke eiwitten? Opgehaald van www.makkelijkafvallen.nl: https://makkelijkafvallen.nl/plantaardige-eiwitten/

Noten, Zaden en Pitten. (2019, augustus 31). Opgehaald van Gezondevoedingpraktijk: https://www.gezondevoedingpraktijk.nl/noten-zaden-en-pitten/

Tabrizi (Netflix Original), A. (Regisseur). (2021). Seaspiracy (Netflix Original) [Film].

Voedingscentrum. (2020). Coeliakie (glutenintolerantie). Opgehaald van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx

Voedingscentrum. (2020). Fruit. Opgehaald van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx#:~:text=Fruit%20levert%20weinig%20calorie%C3%ABn%20en%20veel%20vitamines%2C%20mineralen%20en%20voedingsvezels,Daarnaast%20bevat%20fruit%20fruitzuren.

Voedingscentrum. (2020). Lactose-intolerantie. Opgehaald van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose-intolerantie.aspx

Voedingscentrum. (2020). Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu? Opgehaald van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-minder-vlees-eten-beter-voor-gezondheid-en-milieu.aspx

Voedingscentrum. (2021). Granen en graanproducten. Opgehaald van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx#:~:text=Granen%20en%20graanproducten%20bevatten%20koolhydraten,de%20belangrijkste%20leverancier%20van%20jodium.

Voedingscentrum. (2021). Groente. Opgehaald van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx#:~:text=groente%20niet%20vervangen.-,Voedingsstoffen,veel%20bioactieve%20stoffen%2C%20zoals%20caroteno%C3%AFden.

Zo-kan-het-dus-ook. (2021). Plantaardig eten is duurzaam. Opgehaald van Zo kan het dus ook: https://zokanhetook.nu/positieve-invloed-van-plantaardige-eiwitten-op-het-milieu/#:~:text=Plantaardig%20eten%20heeft%20een%20ontzettend,een%20goede%20en%20gezonde%20leefomgeving.